Mikä on H.pylori-tartunta?

- Jul 02, 2020-

H-Pylori.....


H. pylori tartuttaa vatsasi usein lapsuudessa. Vaikka tämän bakteerikannan aiheuttamat infektiot eivät tyypillisesti aiheuta oireita, ne voivat johtaa joillekin ihmisille sairauksiin, mukaan lukien mahahaavat, ja mahalaukun tulehduksellinen tila, joka tunnetaan nimellä gastriitti.


mikä syy H.pyloriin?

H. pylorin uskotaan leviävän saastuneiden elintarvikkeiden ja veden sekä suoran suusta kosketuksen kautta. Useimmissa populaatioissa bakteeri hankitaan ensimmäisen kerran lapsuuden aikana. Tartunta on todennäköisempi köyhyydessä elävissä lapsissa, ruuhkaisissa olosuhteissa ja alueilla, joilla on huono sanitaatio.


mistä saat H.pylorin?

Voit saada H. pylorin ruoasta, vedestä tai ruokailuvälineistä. Se on yleisempi maissa tai yhteisöissä, joissa ei ole puhdasta vettä tai hyviä viemärijärjestelmiä. Voit myös poimia bakteerit koskettamalla tartunnan saaneiden ihmisten sylkeä tai muita kehon nesteitä.


Kuinka voit testata H.pylorin?

Urea-hengitystesti (UBT) on yksi tärkeimmistä ei-invasiivisista menetelmistä Helicobacter pylori -infektion havaitsemiseksi. Testissä hyödynnetään suun kautta annettavan urean hydrolyysiä entsyymin ureaasin välityksellä, jota H pylori tuottaa suurina määrinä. Urea hydrolysoituu ammoniakkiksi ja hiilidioksidiksi, joka diffundoituu vereen ja erittyy keuhkoihin. Isotooppisesti leimattu CO2 voidaan havaita hengityksessä erilaisilla menetelmillä.


13C on ei-radioaktiivinen isotooppi, jota voidaan käyttää turvallisesti toistuviin kokeisiin, joita vaaditaan usein kliinisessä käytännössä, ja H pylori-infektion havaitsemiseksi hedelmällisessä iässä olevissa lapsissa ja naisissa. Lisäksi 13C-urea on ollut laajimmin käytetty substraatti metodologisissa tutkimuksissa, jotka on suoritettu tällaisen diagnoositestin validoimiseksi. Toinen stabiilin isotoopin käytön etu on, että hengitysnäytteet voidaan lähettää postitse tai kuriirilla etäanalyysikeskuksiin, mikä edistää testin jakamista, joka voidaan suorittaa jopa kotona, jos potilaat valitaan ja ohjataan asianmukaisesti.


201705261648164473945