Mitä minun pitäisi tehdä, jos saan H.pylori -infektion?

- Oct 09, 2020-

Poliklinikoilla potilaat tulevat usein kuulemaan lääketieteellisiä raportteja ja toteavat, että H.pylori on positiivinen. En tiedä mitä tehdä?


Ensinnäkin nykyisessä fyysisessä tutkimuksessa kiinnitetään yhä enemmän huomiota H.pylorin havaitsemiseen, mikä osoittaa, että H.pylori kiinnittää yhä enemmän huomiota etenkin alueilla, joilla mahasyövän esiintyvyys on suuri. Kun H.pylori on löydetty, kliinistä hävittämistä suositellaan tällä hetkellä.


Toiseksi on kaksi päämenetelmää H.pylorin havaitsemiseksi fyysisessä tutkimuksessa, toinen on hiili 13 -hengitystesti ja toinen seerumin H.pylori -vasta-ainetunnistus.


Hiilen 13 hengitystesti on ei-invasiivinen havaitsemismenetelmä. H.pylorin havaitsemisen tulos on tarkempi. Jos se on positiivinen, se osoittaa H.pylori -infektion;

seerumin H.pylori-vasta-ainetesti on invasiivinen detektiomenetelmä, joka havaitsee H.pylorin seerumin vasta-aineessa, positiivinen arvo osoittaa, että testattu henkilö on saanut tartunnan H.pylorilla. Koska H.pylori -infektion jälkeen tuotettu vasta-aine pysyy seerumissa tietyn ajan, voi olla, että testattu henkilö on hävinnyt H.pylorin, mutta seerumissa on silti sitä, jos H.pylori-vasta-aine on testattu positiiviseksi, tämä on väärä positiivinen tulos.


Siksi positiivinen seerumin vasta-ainetesti ei osoita, että kohde on tällä hetkellä infektoitunut. Ainoastaan, jos testattu henkilö ei ole käyttänyt H.pylorin hävittämislääkkeitä viimeisten kolmen kuukauden aikana ja testattu positiivisesti sero-vasta-aineiden suhteen, se voi viitata H.pylori -infektioon. Siksi potilaille, joilla on positiivinen seerumivasta-ainetesti, suositellaan suorittamaan toinen hiili-13-hengitystesti.