Miksi tarvitsen ureahengitystestiä

- Jun 19, 2020-

Helicobacter Pylori ureahengitys

1

Onko tällä testillä muita nimiä?

Urea-hengitystesti, UBT


Mikä tämä testi on?

Tämä on hengitystesti, jolla tarkistetaan Helicobacter pylori (H. pylori), yleinen infektio. H. pylori -bakteerit leviävät kosketuksessa tartunnan saaneen ihmisen ulosteisiin. Monet ihmiset saavat tämän infektion lapsuuden aikana. Bakteerit elävät usein vatsan limakalvossa aiheuttamatta oireita tai ongelmia. Mutta joillekin ihmisille nämä bakteerit aiheuttavat haavaumia ja muita mahalaukun ärsytyksiä.

Kun he elävät vatsan limakalvossa, H. pylori valmistaa ureaa, kehon luonnollista yhdistettä. Kun bakteerit tekevät ureaa, ne luovat ammoniakkia ja bikarbonaattia. Jälkiä näistä löytyy hengityksestäsi. Tämä on todiste siitä, että H. pylori elää kehossasi.


Miksi tarvitsen tätä testiä?

Saatat tarvita tämän testin, jos sinulla on hoidettu H. pyloria ja lääkärisi haluaa tietää, toimiiko hoito. Tämä testi on helpoin tapa selvittää, asuuko H. pylori vatsassa.


Mitä muita testejä minulla voi olla tämän testin mukana?

Terveydenhuollon tarjoajasi saattaa myös tilata nämä testit:

  • Verikokeet

  • Endoskopia, jossa kapea, valaistu putki asetetaan vatsasi suun kautta katsomaan vatsan limakalvoa ja ottamaan pieniä näytteitä testausta varten

  • Ulostenäyte


Mitä testitulokset tarkoittavat?

Testitulokset voivat vaihdella iän, sukupuolen, terveyshistorian, testissä käytetyn menetelmän ja muiden asioiden mukaan. Koetuloksesi eivät välttämättä tarkoita, että sinulla on ongelma. Kysy terveydenhuollon tarjoajalta, mitä testitulokset tarkoittavat sinulle.

Urea-hengitystesti on tarkka yli 95% ajasta. Jos testi on positiivinen, H. pylori on läsnä. Jos se on negatiivinen, sinulla todennäköisesti ei ole H. pyloria vatsassa.


Kuinka tämä testi tehdään?

Tämä testi tehdään yleensä ensin aamulla. Sinua saatetaan pyytää paastoamaan tai ehkä antamaan erityinen ateria syödä. Sinulle annetaan myös juoma tai kapseli, joka sisältää ureaa. Tämä urea auttaa laboratoriota selvittämään, onko sinulla H. pylori. Seuraavan tunnin aikana hengität erityiseen pussiin tiettyinä aikoina - esimerkiksi 10–20 minuutin välein. Hengittämäsi ilma kerätään ja analysoidaan H. pylorin oireiden varalta


Aiheuttaako tämä testi riskejä?

Tämä testi ei aiheuta tunnettuja riskejä.


Mikä voi vaikuttaa testituloksiin?

Jos tämä testi tehdään liian pian hoidon jälkeen, saatat saada väärin positiivisen tuloksen. Tämä tarkoittaa, että testi voi osoittaa, että H. pylori on edelleen läsnä, vaikka niitä ei olekaan. Parhaiden tulosten saamiseksi sinun on testattava uudelleen vähintään 4 viikkoa H. pylorin hoidon jälkeen.

Muita tuloksiin vaikuttavia tekijöitä ovat:

  • Viimeaikainen antibioottien käyttö

  • Vismutin viimeaikainen käyttö

  • Protonipumpun estäjien tai PPI: ien viimeaikainen käyttö

Testi on hyvä valinta lapsille, mutta se on ehdottoman tarkka alle 6-vuotiaille lapsille.